Т В І Й   К О М Ф О Р Т
Розрахунок припливно-витяжної вентиляції

Розрахунок припливно-витяжної вентиляції

Як розраховується припливно-витяжна вентиляція

Першим етапом після прийняття рішення щодо встановлення системи припливно-витяжної вентиляції є проведення розрахунків. Це важливий момент для подальшої коректної роботи установки, тому має виконуватися професійними підрядниками.

Припливно-витяжну вентиляцію встановлюють на основі схем-розрахунків по повітрообміну.


Розрахунок повітрообміну здійснюється трьома шляхами:

   1. За кратністю повітрообміну

Цей показник залежить від розмірів приміщення, зокрема площі, висоти стель та типу будівлі. Він дає нам зрозуміти, який обʼєм повітря змінюється за певну одиницю часу. Варто розуміти, що показник кратності регламентується ДБН — державними будівельними нормами.

На приклад, оптимальна кратність згідно з прописаними нормами — 0.6. Цей показник треба помножити на обʼєм приміщення (висота стелі * площу). Таким чином ми дізнаємося потрібну кількість повітря в м³/годину.

   2. За кількістю людей

Згідно з нормами ДБН є відповідні кількісні показники повітря, розраховані на одну людину:

  • Мінімальний рівень комфорту — 15 м³/год
  • Оптимальний рівень — 25 м³/год
  • Рівень підвищеного комфорту — 36 м³/год

Тут ми враховуємо кількість мешканців будинку чи квартири. Розрахунок припливно-витяжної системи здійснюється для кожної кімнати «чистої» зони окремо.

Наприклад, у спальні проживає/найдовше перебуває двоє осіб. Кількість повітря рівня підвищеного комфорту, яке надходить — це 72 м³/годину. Проте, коли проводиться розрахунок для вітальні, потрібно врахувати усіх мешканців, оскільки вся сімʼя може перебувати у цій кімнаті одночасно.


   3. За кількістю вуглекислого газу

Такий розрахунок проводиться при встановленні змінної системи вентиляції, а не постійної, як у двох попередніх прикладах.

Оскільки кожен з нас виробляє вуглекислий газ, то є певний необхідний обʼєм чистого повітря, який його має перекривати. Потрібна кількість повітря у такому випадку на одну людину — це 60 м³/год. Метод розрахунку за кількістю CO2 аналогічний до попереднього за кількістю людей.

Аеродинамічний розрахунок

Як тільки спеціалісти розроблять схему повітроводів, проводиться аеродинамічний розрахунок. Це ще один важливий етап, на якому не можна помилятися. Якщо неправильно провести розрахунки, можна отримати ряд проблем з усією припливно-витяжною вентиляційною установкою.

Найчастіші помилки, які виникають у розрахунках припливно-витяжної вентиляції:

  • Невірно підібрано обладнання — призведе до несправності всієї системи
  • Шум у повітроводах — призведе до значного дискомфорту мешканців
  • Неправильний підбір розподільників повітря може сприяти високій швидкості повітря на виході — виникнуть протяги

Щоб добре підібрати устаткування розраховують опір системи. Враховують тиск повітроводів та опори — клапани, розподільники повітря, камери та інше.

Для того, щоб система працювала безшумно, потрібно, щоб швидкість повітря була не більше 3 м/с. Для цього враховується та підбирається відповідний переріз повітроводів.

Для комфортного розподілу повітря, його швидкість на виході з системи не має перевищувати 2.5 м/с. Швидкість повітря напряму залежить від розміру розподільника — дифузора, анемостата або решітки. Низька швидкість повітря також негативно вплине на роботу припливно-витяжної системи. Вона має бути не нижче 2 м/с.


Як бачимо, провести розрахунок припливно-витяжної установки самостійно точно не вдасться. Рекомендуємо звертатися до досвідчених фахівців у Львові та області компанії «Твій комфорт Львів». Телефон для консультацій: +38 (068) 452-8989.

Було корисно? Розкажіть іншим:

Ми готові Вам допомогти

Вам потрібна допомога?

Ми зателефонуємо

Будь ласка, вкажіть свої контакти і ми неодмінно з Вами звʼяжемось і надамо безкоштовну консультацію.

Потрібна допомога?

Оберіть зручний канал звʼязку

Viber
Telegram
Передзвонимо
Набрати